Mountain View

Historiek

Het Eco-fab-lab werd in 2014 opgericht. De hulp van enkele van onze leden gevraagd voor het aanleggen van een stroomnet. Daaruit ontstond het idee om een gezamenlijke werkplaats te maken waar men samen aan projecten kon werken. We begonnen oude computers te herstellen en projecten te maken met componenten uit ‘versleten’ toestellen.

Steeds meer mensen toonden interesse in dit project en uiteindelijk lieten we ons oog vallen op het idee van Fablabs. We besloten om zelf ook een lab op te richten, bij gebrek aan een FabLab in Brugge.

In 2015 kwam de jeugddienst van Brugge ons tegemoet met subsidies waarmee we onze machines konden aankopen. Daarna kwam alles in een stroomversnelling terecht.

We gingen opzoek naar een nieuwe locatie en we vonden uiteindelijk onderdak in het Immaculata van Brugge. Omdat de jeugd uiteindelijk een focusgroep van ons is, is dit een perfecte locatie.

Een Fablab heeft natuurlijk de juiste machines nodig. Naast de kolomboor die het Immaculata al had staan, konden wij het technologie lokaal uitbreiden met enkele andere machines. Hiertoe behoren onze Full Spectrum lasersnijder, onze Delta spiderbot 3D printer en onze Omnio frees.

Eenmaal deze geïnstalleerd waren konden we het lab echt opstarten en daar is de opening op 9 april 2016 de kers op de taart van.

Onze visie

Als Eco-fab-lab willen wij iedereen de kans geven om bij te leren, kennis te delen en met (hoog)technologische machines te werken.

Daarom openen we het lab op dinsdag avonden, en indien genoeg interesse op zaterdagen, als vrije werkruimte. Op deze momenten kan u gebruik maken van onze machines en kennis. Verder kan u ook vragen stellen aan mensen die kennis hebben in bepaalde vakgebieden bijvoorbeeld elektronica of grafisch ontwerp.

Naast onze open lab momenten willen wij ook onze kennis delen met de inwoners van Brugge en omstreken. Daarom organiseren we verschillende workshops waaronder computer tekenen in inkscape, het leren werken met de lasersnijder of freesmachine.

Voor deze workshops vragen wij een kleine bijdrage om de kosten van het materiaal te dekken.

Het volledige lab wordt gerund door vrijwilligers. Daarom komen de meeste projecten ook van de vrijwilligers uit en niet van het bestuur.

Indien je een project wilt opstarten kun je een projectfiche invullen. Daarin staat waar je aan wilt werken, wie de ‘trekker’ van het project is en wie de ‘backers’. Het systeem van trekkers en backers is om grote projecten draaiend te houden, ook valt er iemand ziek of kan deze enkele weken niet komen.